Ongeveer een jaar geleden ben ik getrouwd met de meest fantastische man. Het was een prachtige dag en alles liep zoals gepland. Zelfs de verrassingen waren gepland, op de inhoud na dan. En niet alleen in grote lijnen maar ook in de kleinste details. Zelfs de kus was gepland en was 2 minuten eerder dan volgens schema (heel jammer….). Toch is projectmanagement ook loslaten.

Plannen

Door mijn jarenlange ervaring met projectmanagement en de ervaring die ik op heb gedaan met het assisteren in trainingen, kan ik heel goed plannen. Ik kan inschatten hoe langs iets duurt, overzicht houden op de acties, afspraken maken met leveranciers en dat passend maken in de planning. Ik plan ook onvoorziene dingen en hou rekening met een plan B.

Maar ook belangrijk, ik vind het heel leuk om te bedenken welke stappen er nodig zijn. Mensen en leveranciers betrekken en samen uiteindelijk een mooi project af leveren. Dat was bij de bruiloft niet anders. Ik wist welke elementen we er in wilden hebben, wie welke taak op zich zou nemen en waar ik hulp bij nodig had. Welke versiering waar kwam te hangen, hoeveel tijd en mensen daar voor nodig waren en ik had alvast de versiering per ruimte of gedeelte van een ruimte ingepakt in dozen. Ik denk wel dat ik kan zeggen dat aan alles was gedacht.

Op de dag zelf heb ik het volledig uit handen gegeven en alleen maar genoten. Uiteraard had ik niet zo maar iemand daarvoor gekozen. Ik heb een van mijn schoonzussen gevraagd die veel ervaring heeft met het volgen van planningen en anderen aan het werk te zetten. Zij heeft het fantastisch gedaan.

Loslaten

Van te voren twijfelden mensen wel of ik dat zou kunnen dat loslaten en uit handen geven. Wat veel mensen niet realiseren is dat het loslaten een belangrijk onderdeel is van projectmanagement. Je moet op een gegeven moment klaar zijn om anderen het te laten uitvoeren. Of dit nu een verhuisbedrijf of een aannemer of een IT afdeling of een team is, loslaten is noodzakelijk.

Je kunt simpelweg niet alles zelf doen en als je het wel zelf kan doen kun je je ook afvragen of jij wel degene bent die die taak het beste kan uitvoeren of dat iemand anders dat is. Kortom plan je suf en geniet je nog suffer tijdens de uitvoering. En vier het eindresultaat samen met de mensen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

Meer weten?