Sinds de corona restricties zijn geïntroduceerd werken heel veel mensen thuis. Wat vroeger een probleem was, want:  “werken mensen wel als ze thuis zijn?” is nu voor velen een goede oplossing. Zelfs zo goed dat de vraag rijst: waarom zullen mensen wanneer het weer mogelijk is, überhaupt nog naar kantoor willen komen?

Tijd voor andere kijk op werk: maak kantoor leuker en stuur op output in plaats van op uren.

Waarom zullen we vroeg op staan, in de file gaan staan, in overvol OV ons verplaatsen, als we in een paar stappen bij onze thuiswerkplek zijn? Of mensen dwingen 8 uur per dag minimaal aanwezig te zijn op kantoor terwijl ze thuis die 8 uur ook kunnen werken, overdag een boodschap kunnen doen en meer tijd hebben om met hun gezin door te brengen.

De afgelopen jaren werkte ik gemiddeld 3 dagen per week in het buitenland en 2 dagen vanuit huis. Ik had ook naar kantoor kunnen gaan.  Ik kon zelfs kiezen tussen die van mijn werkgever of die van mijn klant. Toch koos ik daar niet voor. Waarom niet? Omdat het voor mij geen toegevoegde waarde had. Samenwerken deed ik met andere collega’s elders in Europa op afstand, zoals we dat nu allemaal wat gewoner zijn gaan vinden. Kortom, het kan heel goed.

Meer thuis werken biedt nieuwe kansen om het naar kantoor gaan aantrekkelijker te maken.  Er is simpelweg meer ruimte. Juist de dingen die een kantoor interessant maken – face to face contact, goede ideeën door toevallige ontmoetingen, bij koffiezet apparaat of lunch – blijf je houden. Mensen zijn sociale dieren en een kantooromgeving voorziet in die behoefte. Maar die kantoortuin, die moet echt worden aangepakt, dit is de kans om meer plekken toe te voegen waar men zich kan terugtrekken om in stilte te werken.

In mijn visie zou per functie (objectief) bekeken moeten worden of thuiswerken in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. Zo nee, (maar dat geldt echt alleen maar voor heel weinig functies) dan is het werken op kantoor de enige optie. Zo ja, dan zal de organisatie er voor kunnen kiezen volledige of beperkte keuzevrijheid daarin te geven. Bijvoorbeeld minimaal 2 dagen per week op kantoor met afstemming met de leidinggevende en de rest van het team. Op die manier kunnen ook de hoeveelheid werkplekken worden gereduceerd en kan er gebruik worden gemaakt van een boekingssysteem waar mensen van te voren een werkplek reserveren, op is op. Zo behoort zelfs 1,5 meter tot de opties….

Ik denk dat mensen over het algemeen graag hun werk willen doen en er maar weinigen zijn die de kantjes eraf lopen.  Ik zou dan ook pleiten voor volledige keuzevrijheid (met een boekingssysteem) zodat teams onderling kunnen afstemmen wanneer ze op kantoor zijn en hoe lang  – waarom standaard iedere dag 8 uur op kantoor werken? Als het thuis blijkbaar ook kan!

Dus werkgevers, iets om over nadenken: hoe maak je het werken op kantoor aantrekkelijk en hoeveel vrijheid ga jij je mensen geven in de toekomst?

Wil je meer willen weten over hoe je een kantoor aantrekkelijker kan maken, dan kun je contact met mij opnemen. Ik kijk graag vrijblijvend mee naar oplossingen en zit vol met ideeën.